Wat is neuroblastoom

Wat is kanker?
Een (kinder)lichaam bestaat uit miljarden cellen. Die cellen delen zich voortdurend waardoor er elke dag nieuwe bijkomen. Nieuwe cellen zorgen voor groei en ontwikkeling. In een gezond lichaam is de celdeling in evenwicht. Oude cellen worden vervangen en er komen niet meer cellen bij dan noodzakelijk. Bij kanker is dit evenwicht verstoord. Een van deze cellen gaat een eigen leven leiden, blijft maar doorgroeien en deelt zich in hoog tempo in andere cellen die ook maar blijven doorgroeien. Zo vormt zich een tumor die zich soms kan uitzaaien.

Wat is een neuroblastoom?
Een neuroblastoom is een tumor in het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel stuurt organen zoals je darmen, je bloedvaten, je huid en je pupillen aan. Als je schrikt dan zorgt je autonome zenuwstelsel ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, en het zorgt er ook voor dat je soms gaat zweten, trillen, dat je soms bleek wordt, grote ogen opzet of naar het toilet moet. Neuroblastomen kunnen overal in het autonome zenuwstelsel ontstaan (buik, borstholte, hals of het bekken), maar ze komen het vaakst voor in de bijnieren. Het is niet zeker hoe neuroblastomen ontstaan, maar waarschijnlijk word je ermee geboren. Lennard heeft dit neuroblastoom dus waarschijnlijk altijd al gehad, maar het is pas ontdekt toen hij net 4 jaar oud geworden was, in juni 2014.

Hoe vaak komen neuroblastomen voor?
In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 25 kinderen een neuroblastoom ontdekt. Bijna alle kinderen zijn jonger dan 6 jaar.

Wat is de behandeling voor een neuroblastoom?
Een neuroblastoom wordt meestal behandeld met chemotherapie en een operatie, en soms ook met radioactieve jodium behandeling (1311-MIBG). Als de tumor erg groot en uitgezaaid is dan wordt er nog intensiever behandeld met grote hoeveelheden chemotherapie en een stamceltransplantatie.

Wat zijn de kansen op genezing?
Over het algemeen zijn de kansen op genezing erg afhankelijk van de grootte van de tumor, eventuele uitzaaiingen, maar ook van de leeftijd van het kind en de genetische veranderingen in de tumorcel. Baby’s hebben vaak een betere overlevingskans dan oudere kinderen. Neuroblastomen die niet uitgezaaid zijn hebben over het algemeen een goede genezingskans (70 tot 90%). Heel soms verdwijnt een neuroblastoom zelfs zonder behandeling. Maar wanneer er wel uitzaaiingen zijn dan is de kans op genezing veel kleiner (25 tot 50%). Daarbij kan de tumor ook nog een speciaal gen hebben, het n-myc-gen, waardoor de tumor veel harder groeien en veel agressiever zijn. Ook dit heeft weer invloed op de behandeling en de kans op genezing.

De Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker heeft een mooie en duidelijke brochure gemaakt over neuroblastoom. Die kun je hier gratis downloaden.