Wie is Lennard

Lennard is een actieve, stoere, vrolijke jongen, geboren op 1 mei 2010. Een echte grote broer voor zijn zusje Judith.

Plotseling ziek
Lennard is altijd een gezonde knul geweest. Op 1 mei 2014 is hij 4 geworden en mocht hij naar school. Niets deed ons vermoeden wat er in zijn buik groeide. Op 8 juni hebben we nog met familie en vrienden gebruncht vanwege de verjaardag van zijn moeder Marleen. Daar heeft hij nog flink gespeeld en leek er nog niets aan de hand.
Op 9 juni zijn we nog naar het zwembad geweest, en toen was Lennard wat minder enthousiast dan we gewend waren. Aan het einde van de middag begon hij te klagen over buikpijn. “Niets om je zorgen over te maken” denk je dan, ieder kind heeft immers weleens buikpijn. Maar ’s nachts werd de pijn alleen maar erger, zoveel pijn hadden we nog nooit bij hem gezien. Op 10 juni stonden we daarom dan ook om 08.00 uur bij de huisarts die ons doorverwees naar het ziekenhuis.

Diagnose
In het ziekenhuis (MST Enschede) dachten ze eerst aan obstipatie, vervolgens aan een blindedarmontsteking of een liesbreuk. Op de echo bleek dit allemaal niet het geval. Met spoed werd er ruimte gemaakt in de MRI.
Al snel daarna werden we door de kinderarts apart genomen. Zij gaf aan dat er een grote tumor was ontdekt in zijn buik. Hoe je je dan als ouder voelt is met geen woorden te beschrijven. De volgende ochtend zaten we in een ambulance naar het Emma Kinderziekenhuis, AMC Amsterdam.
Na een aantal onderzoeken was het duidelijk dat het neuroblastoom kinderkanker was. Vanwege de grootte van de tumor en de uitzaaiingen die gevonden zijn is het een stadium 4, hoog risico neuroblastoom. Vanwege het agressieve karakter van dit type kinderkanker was haast geboden en zijn we al snel gestart met een zware chemokuur.

Behandeling
Van juli tot en met november 2014 heeft Lennard zes van deze zware chemokuren gehad. Elke kuur is ongeveer een week continu chemo behandeling. In oktober is door middel van een operatie de tumor en overig aangetast weefsel zo veel mogelijk verwijderd. In december volgde nog een zevende chemokuur, de hoge dosis chemo. De hoge dosis chemo was bijzonder zwaar. Er zijn stamcellen bij Lennard afgenomen. Het herstel van Lennard is ondersteund door middel van stamceltherapie met behulp van deze cellen. Lennard doorstond de behandeling dapper, hij is een kanjer! Zijn kanjerketting, een kraal voor elke behandeling, heeft al een lengte van ruim vier meter.

De behandeling tot nu slaat aan, de tumor is kleiner geworden en de uitzaaiingen ook. In januari 2015, na de hoge dosis chemo en het herstel hiervan, is Lennard zelfs schoon verklaard!

Het moeilijke van neuroblastoom is dat het vaak terugkomt. Neuroblastoom behandelen als het eenmaal is teruggekomen is heel erg moeilijk, en bijna nooit succesvol. Daarom ondergaat Lennard verschillende behandelingen om de kans dat de neuroblastoom terugkomt, te verkleinen. Na bestralingen in januari in het AMC is Lennard eind februari vertrokken naar Amerika voor immunotherapie. Door die behandeling worden de kansen op algehele genezing veel groter, ongeveer dubbel zo groot.

Lennard, Judith en wij zijn u zeer dankbaar voor uw hulp om de behandeling in Amerika te realiseren.

Marleen en Karst Jan Luth